UpTheIrons.info Strona Główna UpTheIrons.info
Iron Maiden pełną gębą! Wszystko o zespole i masa rozmów na inne tematy!

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy ::

Poprzedni temat «» Następny temat
Honor (RAC/Rock Against Communism)
Autor Wiadomość
Cyper 

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 17:53   Honor (RAC/Rock Against Communism)

Poznałem ten zespół dość niedawno, bo zaledwie tydzień temu. Jednak mimo to jego utwory wpadły mi w ucho i słucham ich niemal codziennie.
Energiczna muzyka, świetny wokal i wspaniałe teksty o tematyce skinheadowskiej z elemetami lekko patriotycznymi.
Do roku 1999 zespół grał typowy RAC, później zmienił styl na Pagan metal.

Artykół na Wikipedii

A oto kilka ich utworów:

- Krew i Honor
- Na Szubienice
- Obcy Prąd
- Znak orła
- Stal Zemsty-
- Ostatni Bunt

Co myślicie o tym zespole? Zapraszam do dyskusji i pisania własnych opini na temat jego twórczości.

G. C Patton

Vereena 
Dendrofilka

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 19:43   

nienawidzę ścierwa - tyle w tym temacie.

.

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 20:01   

I to jest bardzo dobre zdanie. Muzyka taka sobie, nie przekonuje mnie tez idea zespołu opartego na nienawiści... Dodajmy, banda totalnych ksenofobów i faszystów, ale niech tam. Pod koniec działalności uspokoili się podobno, przerzucając się na nurty antyklerykalne...

btw. artykuł
Ostatnio zmieniony przez Tyraen Sro 30 Lip, 08 21:01, w całości zmieniany 1 raz  

Frodli 
Powerslave

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 20:47   

Już za sam wygląd bym ich zamknął... No, ale żyjemy w wolnym kraju. Można czcić Szatana, jak i Giertycha, jak kto woli :roll:

Ciesz się z najdrobniejszych powodów do radości, bo życie i tak codziennie daje Ci kopa ;)

Vereena 
Dendrofilka

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 21:19   

dla mnie to jest nie do pomyślenia - w kraju w którym hitler wymordował miliony ludzi, zniszczył całą infrastrukturę i puścił z dymem jedną polowę dobytku kulturalnego a drugą wywiózł do siebie jego ideologię czczą ludzie którzy nazywają się patriotami...

.

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 21:24   

Ale to już nie do końca chyba honor, o ile wiem, ale tylko nurt, czyli fani.
Honor zresztą to betka w porównaniu do takich pojebów typu konkwista 88 etc.

Ala ja się w sumie nie znam, to zamilknę

Vereena 
Dendrofilka

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 21:35   

wystarczy spojrzeć na tą okładkę w czarnych kominiarkach :/ albo tytuły piosenek - Rudolf Hess mówi samo za siebie.

wiem ze zwalczanie ognia ogniem nie jest dobre, ale czasem chyba trzeba - do dołu z wapnem i porządnie przysypać by nie odrosło, bo ofiary znów pójdą w miliony. i to nie tylko ofiary ludzkie.

.

NivlheiM 

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 21:50   

Napiszę krótko: za***isty zespół. Riffy naprawdę ciekawe i wpadające w ucho, teksty są zarówno faszystowskie (nie przepadam, ale też nie oburzam się), jak i pogańskie oraz patriotyczne (Znak Orła! Ludzie, po przesłuchaniu takiego kawałka człowiek czuje się dumny z bycia Polakiem! "Znak Orła! Potęgi symbol prowadzi nas!").

Vereena, zapewne nie słyszałaś późniejszych albumów, gdzie zespół całkowicie zwrócił się w stronę neopogaństwa? Poza tym - wcześniej to i tak był bardziej RAC, niż neo-nazizm.

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 22:03   

Chociażby na szubienice, czy wymieniony przez ciebie znak orła są z czasów 'neopogańskich', no nie?
Nivlheim napisał/a:
Riffy naprawdę ciekawe i wpadające w ucho,
Słuchałem parę kawałków trochę czasu temu, słuchałem tych podanych tutaj, i... takie sobie. Wpada w ucho, fakt, fajne niekóre licki, ale trochu monotonne. IMO.
A teksty, jak teksty. Neopogańskich mało na youtube, a te znane, faszystkowskie, niepomiernie mnie dziwią, wspomnieć chociażby Rudolfa Hessa.

Ale przyznaję się, dyskografii nie słuchałem, czyli tych późniejszych tak samo. Jeśli się zapoznawać, to z jakimi płytami?

MACVSOG222 
Psychol w operze

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 22:04   

Ja mimo tego nie przepadam za skinami ich muzykom. W ogóle nie widzę sensu istnienia takich grup jak skinheadzi czy młodzież wszech polska, które propagują ideały nazistowskie. A w swoich piosenkach nawołują do prześladowania ludzi o odmiennych od ich ideału rasy panów nie mówię tu akurat o tym zespole ale o innych np. twierdza albo inne tałatajstwo.

NivlheiM 

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 22:12   

Tyraen napisał/a:
hociażby na szubienice, czy wymieniony przez ciebie znak orła są z czasów 'neopogańskich', no nie?

No właśnie nie. ;]
Tyraen napisał/a:
Jeśli się zapoznawać, to z jakimi płytami?

Chociażby ostatnią, W Płomieniach Wschodzącej Siły

MACVSOG222, skinheadzi i neonazizm, a wszechpolacy to dwie zupełnie odmienne rzeczy.

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 22:35   

Znak orła faktycznie nie, rypło mi się :mrgreen:
Ale 'na szubienice' jest jest na epce Honor z 2001. Ufając Wiki, od 1999 są neopagan.

Blind_Guardian 
Diclonius

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 23:15   

nie podobają mi się teksty faszystowskie, ale trzeba przyznać że kilka piosenek wpada w ucho. Niektóre to naprawdę dobre rockowe kawałki ze świetnym wokalem.
Cóż, szkoda że wybrali taką stylistykę tekstów. Nawoływanie do nienawiści zawsze jest złem. Dlatego słucham czasem kilku kawałków, bez poparcia dla ich tekstów. (Może za wyjątkiem refrenu Znaku Orła)

P.S - Aczkolwiek nie spotkałem się na tym forum aby ktoś skrytykował za nienawiść np. Behemotha, a to to samo (tylko nienawiść gdzie indziej skierowana) a muza też dobra acz inna ;]

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 23:30   

Zapewne chodzi o to, że zespoły pokoju Behemoth np. nie nienawidzą lub dyskryminują nikogo ze względu na cechy wynikające z pochodzenia/urodzenia.
Ostatnio zmieniony przez Tyraen Sro 30 Lip, 08 23:35, w całości zmieniany 1 raz  

Vereena 
Dendrofilka

Wysłany: Sro 30 Lip, 08 23:33   

Behemoth jest zespołem raczej mizantropijnym. w sensie - ogólnie nienawidzimy wszystkich bez względu na wszystko. Poza tym Behemoth nie podczepia sie pod żadna niebezpieczna ideologie... Honor? No cóż, spotkajcie kiedyś skinheada.

.

Ramesses 
The Ancient One

Wysłany: Czw 31 Lip, 08 00:05   

nie no wiecie...czasami można spotkać i kulturalnego skina z którym się da piwo wypić...zależy od osobowości...

btw...nie lubią Honoru i iinnych tego typu zespołów aczkolwkek mam znajomego który tego słucha i bądź co bądź słucham gdy jestem u niego...fakt miejscami można sobie coś zrobić o niektórych piosenek (Rudolf Hess) ale późnijeszy Honor to już widać przemianę (Ostani Drakkar)...wszystko się zmienia..nawet i muzyka nafaszerowana ideologią....

Blind_Guardian 
Diclonius

Wysłany: Czw 31 Lip, 08 01:43   

Vereena napisał/a:
Behemoth jest zespołem raczej mizantropijnym. w sensie - ogólnie nienawidzimy wszystkich bez względu na wszystko. Poza tym Behemoth nie podczepia sie pod żadna niebezpieczna ideologie... Honor? No cóż, spotkajcie kiedyś skinheada.

Behemoth nienawidzi chrześcijan najbardziej ;]

Nie twierdzę, że faszyzm, Honoru jest dobry, nie zrozumcie mnie źle. Tylko podałem przykład że nienawiść rasowa jest tak szczególnie widoczna i bolesna, że się rzuca w oczy bardziej niż inne "nienawiści"

znam skinheada, co prawda "niepraktykującego". Teraz jest skinem z przekonań i d się z nim pogadać na inne tematy normalnie.

Tyraen 
Gustav Approved

Wysłany: Czw 31 Lip, 08 09:04   

Blind_Guardian napisał/a:
Behemoth nienawidzi chrześcijan najbardziej ;]
Ty, ale odróżniaj marketing od prawdziwych przekonań :mrgreen:

teraz powinien nastąpić dumny powrót Siriusa, który wykrzyknie "Więc jednak!"

Frodli 
Powerslave

Wysłany: Czw 31 Lip, 08 09:55   

Ramesses napisał/a:
czasami można spotkać i kulturalnego skina z którym się da piwo wypić...zależy od osobowości...
Mój brat ma skina w klasie, który najbardziej kumpluje się (sic!) z metalem ubóstwiającym Slayera i innych thrashowych kopaczy dup (Overkill, Pantera). A można z nim iść na piwo, a nawet na du** :mrgreen:

Ciesz się z najdrobniejszych powodów do radości, bo życie i tak codziennie daje Ci kopa ;)

Harnaś 
Rozciapciana klucha

Wysłany: Czw 31 Lip, 08 11:23   

Honor trochę znam, wlasciwie tylko z kilku piosenek i nielicznych riffów, no i tekstów. Może niezbyt sie utożsamiam ze wszystkimi, ale zespół jest naprawde spoko.

Odpowiedz do tematu