Wysłany: Czw 17 Gru, 09 23:00 DGM
Włoski projekt prog/power metalowy. Spotkałem się z niezbyt pochlebnym określeniem "jeszcze bardziej spedalone Dream Theater". Pierwsze trzy słowa out, DT zostaje. Myślę, że gdyby Pietrucha & Co. poszli w powerowe rejony, efekt byłby właśnie taki, jaki uzyskał ten band.
Dyskografia:
Change Direction (1997)
Wings of Time (1999)
Dreamland (2001)
Hidden Place (2003)
Misplaced (2004)
Different Shapes (2007)
FrAme (2009)
Mini recenzja "FrAme":
Album ma zdecydowanie jeden z najmocniejszych startów w tym roku. "Hereafter" zaczyna się klawiszowym popisem, sekcja rytmiczna łupie porządnie, pozostali muzycy także nie zawodzą. "Enhancement" przynosi porywającą druga zwrotkę (sława!), najlepsze solówki na krążku i kapitalny klawiszowy motyw między 3:15 a 3:20. Na uwagę zasługuje też gitara w "Brand New Blood", która przez niemal cały utwór zabija solówkami i melodiami. W sumie tyle. Reszta albumu na poziomie, pojawiają się eksperymenty z "techno-wstawkami", które poważnie irytują jedynie w "Heartache". Nie ma wyraźnego wypełniacza chyba, że obwołać nim przerywnik "Trapped". Zakończenie albumu pozostawia wiele do życzenia, ballada na koniec to nie najlepszy wybór, w dodatku wrażenie "zacięcia się taśmy" średnio pasuje mi na outro. Album ciekawy i wart polecenia. 7,5/10