Wysłany: Czw 17 Gru, 09 22:52 Anthropia
Nietypowy, melodyjno-progresywny band z Francji. Nietypowy, bo mają w ekipie męsko-damski duet wokalny. Jak do tej pory wydali dwa krążki:
The Ereyn Chronicles Part I (2006)
The Chain Reaction (2009)
Chciałbym przedstawić ich drugą płytę:
Najświeższy wypiek Francuzów to album, dzięki któremu w ogóle dowiedziałem się o ich istnieniu. Rozpoczyna się symfoniczno-komputerowym intrem, które po elektryzujących słowach "Incarnation complete" przechodzą w potężnego openera "A New Self". Pogmatwany wstęp przeradza się w ciekawy utwór, jedynie triggerowana stopa trochę wkurza. Solówki są ekspresyjne, bardzo dobry numer. W "Whipping Soul" pojawia się damski wokal i powstały duet bardzo dobrze się uzupełnia. Solówki kojarzą się z Ayreonem. Z całego albumu najbardziej trafia do mnie przepiękne "The Torn Off Wing of the Butterfly". "Take Me Home" z kolei trochę mi Savatage'em zalatuje na początku. Najlepszy z tego wszystkiego jest refren. Dalej niestety jest już różnie. Dwa przerywniki z wsadzonym między nie "The Altar of Trust" będący zdecydowanie słabszym od poprzedników. "Trinity" ma typowo Dream Theaterowe intro i może byłoby lepsze, gdyby nie trwało tak długo. Podobnież z "Tree of Light" - momentami zachwycające, ale za długie i stąd momentami nieciekawe. Epilog również nie wybija się ponad poziom albumu, ot taka sobie ballada. Ocena jest tak wysoka ze względu na bardzo dobrą pierwszą połowę i przebłyski w drugiej, inaczej byłaby notka niżej. 7/10